Emotie Eten

By
Emotie eten

Wat is emotie-eten? De betekenis

Emotioneel eten betekent dat je om allerlei redenen gaat eten, behalve de reden om je fysieke honger te stillen.

Emotioneel eten zorgt voor een (tijdelijk!) gevoel van bevrijding van ongemak en een tijdelijk gevoel van plezier en voldoening als je iets voelt wat je niet wilt voelen.

(Te veel eten) heeft namelijk een verdovend, verzachtend effect op onze ongewenste gevoelens. Het neemt onze aandacht van ze weg. Het is een soort afleiding: je vlucht weg van die onaangename emoties.

 

Emotie-eten kan ieder moment toeslaan…

Het begint met een handvol wortelen, slaat over naar een paar stukjes kaas en voor je het weet zit je met je handen diep in een bak ijs. Je voelt je daardoor weer een mislukkeling, je voelt je niet meer onder controle en het voelt alsof je jezelf saboteert. Herkenbaar?

Dat is nou emotioneel eten, en het gebeurt vaker dan je denkt. Het is niet per se zo dat je je hele koelkast in één nacht leeg eet als je een slachtoffer bent van emotioneel eten.

 

5 Tips om emotie-eten te overwinnen

Wat zijn goede oplossingen? Hoe overwin je emotie-eten en leer je het af? Hieronder vind je vijf instrumenten om voorgoed een einde te maken aan emotioneel eten.

 

Tip 1: Doorbreek die visuele cirkel

De sleutel tot het beëindigen van het emotionele eetpatroon is om jezelf niet in de steek te laten wanneer je onaangename emoties voelt, maar om ze uit te nodigen en ze te voelen. Het doorbreken van de visuele cirkel. Zeg tegen jezelf dat het goed is om je verdrietig, bang, moe en boos te voelen. Verwelkom je negatieve emoties met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid, en vraag ze wat ze van je willen.

Benader je gevoelens met vriendelijkheid en je lichaam zal beginnen te begrijpen dat het niet langer hoeft te overeten om je te beschermen tegen je gevoelens. Door naar je emoties te luisteren, zul je ontdekken wat je echt wilt, en kun je nieuwe strategieën voor diepere tevredenheid creëren.

 

Tip 2: Bedenk manieren om het plezier van eten te veranderen

Emotie-eten doe je om, helaas tijdelijk, plezier te ervaren. Er is goed nieuws… Die intentie van plezier kan op tig andere manieren bevredigd worden. Maak van plezier een prioriteit in je leven!

  • Breng water op smaak met fruit.
  • Draag vrolijke, zachte, comfortabele kleding.
  • Neem een bubbelbad.

Misschien ben jij aan het emotie-eten vanwege een heel andere achterliggende behoefte, zoals verbinding of bescherming. Zo heeft Oprah Winfrey overmatig gegeten om zichzelf te beschermen tegen de verkrachtingen in haar jeugd.

 

Tip 3: Schiet niet te ver door in minder eten – eet gewoon op de juiste momenten

Zorg dat je per dag gewoon de nodige voedingsmiddelen binnen krijgt in een verantwoorde leefstijl. Dit liever verdeeld over meerdere keren kleinere porties dan in 3x een grote maaltijd.

 

Tip 4 – Geloof niet wat de media je wilt laten geloven maar geloof in eigen schoonheid

Levensmiddelenbedrijven streven er voortdurend naar om een connectie te leggen tussen voeding en emotie. Om aantrekkingskracht te creëren, belooft food marketing een emotioneel voordeel dat verder gaat dan het voedsel zelf zoals; comfort, spanning, opwinding of saamhorigheid.

Vaak wordt deze connectie nog overtuigender gemaakt door de overtuiging te versterken dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen ons emotionele voldoening geeft. De oplossing? Echt niet; leg die kracht terug bij jezelf. Zie je eigen schoonheid weer.

Als alle vrouwen morgen opeens wakker worden en besluiten dat ze hun lichaam echt leuk vinden, denk dan maar eens goed na over hoeveel merken en complete branches er zouden verdwijnen.

 

Tip 5 –Vind eventueel begeleiding

Begeleiding bij emotie-eten is erg zinvol: een coach, diëtist of een huisarts zijn uitstekende manieren om hulp te krijgen. Het inzicht krijgen waarom jij een emotie-eter bent.